FAQ – ofte stilte spørsmål og svar

På dyrebeskyttelsen får vi mange spørsmål fra folk som lurer på mye av det samme. Her vil dere finne ofte stilte spørsmål og hva svarene våre på de spørsmålene stort sett er.

 1. Hvordan går man fram for å adoptere en katt hos dere?

Hvis man ønsker å adoptere en katt via dyrebeskyttelsen Tønsberg-Horten må man følge visse krav vi har. For det første adopterer vi aldri ut via telefonen. Hvis du har sett bilde av en katt du faller for på vår Facebook side eller lignende vil vi at du besøker oss og ser om du kommer overens med katten før du eventuelt kan adoptere eller reservere. Dere kan besøke oss i telefonvakt tiden mandag og torsdag fra 18:00 – 20:30.

Hvis du da finner ut at dette er katten for deg og du har alt klart for å ha en katt i hus gjenstår det å fylle ut en kontrakt. Her skriver du under på at du vil sørge for godt kattestel, godt fòr, jevnlig dyrlegesjekk og at du vil levere katten tilbake til oss hvis det skjer ting som gjør at du ikke kan beholde den. Når det er i orden gjenstår det å betale adopsjonsgebyret på 1000kr.

 

 1. Hvorfor koster det 1000kr å adoptere en katt?

For det første er dyrebeskyttelsen en veldedig organisasjon. Ingen av oss som jobber der får betalt og alle pengene vi får inn går til å hjelpe dyrene. Pengene vi får er donasjoner, grasrotandeler og gaver. Vi har ingen statlig støtte. De 1000kr du betaler for å adoptere en katt dekker derfor våre utgifter til dyrlege og stell. Det er ingenting her som går til noens lommebok.

 

 1. Hva slags behandling har kattene fått av dyrlege og hvorfor?

Alle kattene som skal være hos oss kastreres/steriliseres, vaksineres og ID-chippes. Hvorfor vi kastrerer alle er muligens innlysende siden kattene går sammen, men det er altså for å unngå flere kattunger og at hannkattene skal bli territorielle og aggressive. Alle kattene blir også vaksinert for å unngå smitte på senteret i form av kattepest, katte HIV (FIV) og andre ufine kjønnssykdommer du ikke visste at katten kunne få! I tillegg ID-chipper vi (en liten databrikke dyrlegen setter i nakken til pus med sprøyte) i tilfelle uhellet skulle være ute og pus stikker av. Da vil dyrleger kunne lese chippen og se hvor katten hører til, ettersom eiers (eller vår) adresse og telefonnummer lagres i chippen. Denne registreres om på ny eier når pus blir adoptert.

I tillegg til dette får kattene som regel ormekur, siden det er veldig vanlig at hjemløse katter har orm i magen etter å ha spist mye rart ute. Dette får de jevnlig på senteret. Noen katter må også behandles for midd (små kryp i ørene deres som klør infernalsk) og andre lidelser som øyebetennelser, fjerning av store floker i lang pels ol.

Alt dette får vi til takket være glimrende innsats og supert samarbeid med Tønsberg dyreklinikk, frivillige medisinvakter og alle andre som har ekstra omsorg for de syke og de nyankomne som gjerne er redde og forvirret.

 

 1. Når blir ID-chippen registrert på meg som ny eier?

Vi har en på senteret som iherdig retter på ID-chippene og setter den over på ny eier veldig raskt etter adopsjon, men noe av dette skjer også utenfor våre vegger. Dette må omstilles på dyreidentitet sine sider og det kan ta lengre tid. Det skjer så fort som mulig!

 

 1. Har dere kattunger?

Dette spørsmålet får vi stort sett hele året og svaret er ofte «nei». Katter er som mange andre dyr, de vil ikke ha kattunger når det er kaldt ute. Da kan det være vanskelig nok å fø seg selv, for ikke å snakke om en haug med små pelsballer. Derfor begynner de gjerne ikke å kauke etter en beiler før på våren og den store kattungesesongen er derfor på sommeren. Det kommer gjerne noen kull tidlig på høsten også, men det er veldig sjeldent vi har kattunger inne når høsten slår ut for fullt.

Dette er ikke noe vi bestemmer, dette må vi ta ettersom når vi får beskjed om hjemløse kattunger eller gravide hunnkatter. Vi avler IKKE kattunger på senteret selv.

 

 1. Hva slags katter har dere?

Det enkle svaret er: vi har litt av alt. Hvis du er på jakt etter en renraset katt med stamtavle er ikke dette stedet for deg, men det meste annet kan vi tilby. Hunnkatter, hannkatter, store katter, små katter, redde katter, tøffe katter, kose katter og noe uforutsigbare katter. Vi har de med lang pels og de veldig korthårede. Vi har en uten hale og noen med veldig lang hale. Vi har gode gamle koseklumper og unge sprettballer. Vi kan som regel ikke gi utfyllende opplysning om alder eller kattens historie da de ikke blir levert til oss med dåpsattest og dagbok, men vi kan si mye om kattens lynne og atferd!

 

 1. Hva trenger en katt i et hjem?

Det er noe utstyr du burde ha på plass før du adopterer en katt. Mat- og vann- skål er selvfølgelig viktig, men utover det er det viktig med kattedo og god sand. Uansett om du tenker at katten kommer til å gå på do ute er det veldig viktig å ha en kattedo inne, i tilfelle det skjer noe ute som gjør pus usikker og fordi kattene fra oss er vandt til det. Det er bedre å ha en do stående i tilfelle noe skulle skje, enn å ikke ha det når noe skjer. For øvrig anbefaler vi veldig klorebrett så de kan «stelle neglene» sine og noen leker de kan farte rundt med. Seng og slikt finner de som regel ut av selv. De sover litt der de vil.

Annet enn dette må de ha kjærlighet, trygghet og omsorg i sitt nye hjem, hvilket vi stort sett opplever at dere fantastiske mennesker som adopterer via oss klarer å gi!

 

 1. Hva slags oppfølging får vi av dyrebeskyttelsen?

Når pus er adoptert ut vil den fremdeles eksistere i våre registere og ikke minst minner. Skjer det noe eller har dere spørsmål så kan dere alltid ta kontakt med oss, enten på Facebook i innboksen der eller via telefon i åpningstidene våre, og vi vil svare dere til beste evne. I tillegg får dere livstidsgaranti på katten, hvilket vil si at vi alltid tar dem tilbake hvis det skulle skje endringer i livssituasjonen som gjør at dere ikke kan beholde pus. Skjer dette innen de første 3 månedene av adopsjon er det også mulig å få pengene tilbake. Katter som ikke kan beholdes lenger SKAL tilbake til oss, ikke adopteres videre via dere selv. Vi vil vite hvor våre puser ender opp og at de har det bra der!

 

 1. Hva skjer når dere får inn en hjemløs katt?

Med mindre katten trenger akutt hjelp tar vi ikke inn katter før de er annonsert på sosialemedier og gjerne i nærområdet, så en eventuell eier har tid til å melde seg. Hvis ingen melder seg blir pus tatt inn på senteret og satt på enerom til han eller hun blir kastrert/sterilisert, ID-chippet og vaksinert. Vaksinene skal også ha to uker på seg til å funke og luke ut eventuell sykdom før pus får gå ut blant de andre. Vi lar ingen ubehandla katter gå fritt på senteret, så dette skjer så fort som overhode mulig, mange ganger på dagen pus blir tatt inn. Etter dette lar vi pus akklimatisere seg til livet på senteret før den får gå fritt blant de andre og kose seg, så sant den har lynne til det. Noen kranglefanter blir boende på enerom til de blir adoptert eller havner i fosterhjem.

 

 1. Hva skjer med kattene som ikke blir adoptert?

Mange er redde for at vi avliver friske katter som ikke får hjem. Dette gjør vi IKKE. Friske katter som ikke blir adoptert av ymse grunner (alder, utseende, etc), får være på senteret til de blir adoptert eller til de faller fra av naturlige årsaker. Vi har en hel gjeng med «oppekatter» som er permanente beboere hos oss av diverse grunner som lever livets glade dager bortskjemt på fisk og annet godt.

 

 1. Kan jeg rapportere omsorgssvikt eller mishandling til dere?

Vi får noen ganger telefoner av mennesker som har sett dyr i tilstander de er bekymret over hjemme hos sine eiere. I mange tilfeller skulle vi gjerne dratt ut i korstog og reddet dyr fra vanskjøtsel, men det kan vi ikke gjøre. Vi har ingen autoritet til å gripe inn i privathjem eller med privateide dyr, så dette er ting som må meldes til mattilsynet. Ser du mishandla dyr så ta kontakt med dem, så tar de kanskje kontakt med oss hvis de mener det er noe vi kan bistå med. Altså, RING MATTILSYNET ved mistanke om omsorgssvikt.

 

 1. Jeg har en katt fra før av, burde da katt nummer to være hann eller hunn?

Dette er det ingen fasitsvar på. Det beste er å gå etter personligheten til din egen katt og personlighetene til kattene på senteret. Det har gjerne å gjøre med dominante eller underlegne katter å gjøre og også hvor godt katter i det hele tatt liker andre katter. Liker ikke katten din andre katter i det hele tatt er det ikke sikkert at en katt til er det lureste?

 

 1. Hvorfor står det på bildene av noen katter at de ikke går med små barn?

Veldig mange dyr hos oss er engstelige eller redde og spesielt rundt høye lyder og uforutsigbare situasjoner. Noen barn er veldig kattevante og rolige og da trenger ikke det å være noe problem, men det er jo ingen hemmelighet at det fort kan bli litt spetakkel og løping med barn i huset og da er det ikke alle katter som kan være der. De forsvinner da gjerne under en benk og blir der. De som har hatt veldig tøffe liv vil gjerne «pensjonere» seg til en rolig tilværelse med et par gode fang å sove på uten for mye bråk rundt. Vi kan også ha noen «humørsyke» katter på senteret som kan være irritable hvis de blir klappet feil eller tatt på steder de ikke liker og det er noe som kan være vanskelig for barna å skjønne. Vi vil ikke ha klorte barn på døra!

 

 1. Hva gjør jeg som har adoptert en katt som ikke funker i hjemmet?

Man skal være veldig sikker før man adopterer en katt, er du i tvil så tenk mer over det og ta litt lengre tid på avgjørelsen. Når det er sagt kan det fortsatt hende at selv om menneskene har bestemt seg så finner ikke katten seg til rette i sitt nye hjem eller misliker dyr som bor der fra før av. Det er viktig å gi katten tid til å finne ut av sine nye omgivelser, men hvis det viser seg at det ikke går etter flere uker med forsøk så kan dere komme tilbake med den. Har det gått mindre enn tre måneder kan dere forsøke med en annen katt eller få pengene tilbake.

Vi håper dette er hjelpsomt. Har dere eventuelt andre spørsmål, kanskje spesifikke spørsmål om en gitt situasjon eller en spesiell katt, ta gjerne kontakt med oss i innboksen vår på Facebook eller på telefon i våre åpningstider 🙂 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s