Kastrering og ID-chipping

(Før vi begynner må jeg understreke at kastrering her også betyr sterilisering).

Vi får ofte spørsmål (og noen ganger kjeft) fra folk som lurer på om kastrering strengt talt er nødvendig. Er ikke dette å ødelegge for kattens naturlige drifter og formeringsbehov, spør de seg. Joda, det er det. Akkurat som det å medisinsk sterilisere mennesker forstyrrer vårt naturlige formeringsbehov. Men allikevel velger mange mennesker å gjøre dette, i hvert fall i perioder. Hadde det vært slik at menneske menn fløy rundt i full fyr stappfulle av sykdommer, angrep, voldtok og satte unger på alle kvinnfolka tror jeg veldig mange hadde valgt å sterilisere seg permanent. Den avgjørelsen kan ikke katter ta, selv om det stort sett er det som skjer med dem i naturen. Dette høres drøyt ut, tenker du sikkert nå. Ja vel, da vil jeg stille deg spørsmålet: har du noen gang sett katter parre seg ute i det fri? Hvis ikke; se et par videoer og kom tilbake til denne teksten en gang til og se om du ikke har ombestemt deg.

Uansett, dette blir mer synsing. Det vi helt håndfast kan si er at kastrerte katter lever lenger. De er friskere. De slåss mindre og får færre skader i løpet av livet. De har mye mindre sjanse for å dra på seg sykdom og de blir ofte mer hjemmekjære. Dette høres ikke galt ut foreløbig, gjør det det? Tar ikke vi mennesker valg hele tiden som skal sørge for at vi lever lengre, får mindre skader og slipper unna sykdom?

Det er den ene siden av saken. Den andre er den massive mengden kattunger en katt kan skape i sitt lokalmiljø. Har katten et hjem er forhåpentligvis eieren fornuftig nok til å finne gode hjem til kattungene der den nye eieren lover å kastrere, sterilisere og chippe, men er det ikke en fornuftig eier kan mye rart skje med disse kattungene. Historier av kattunger som blir drept eller gitt bort som mat til reptiler er enda ikke et fjernt minne fra en svunnen tid. De færreste privatpersoner velger å omplassere kattunger via oss da de selv i så fall må betale dyrelegeregningen fordi vi ikke har budsjett til å ta regningene til andre enn hjemløse dyr. Vi har blitt truet med at de da skal skyte kattungene eller drukne dem eller et eller annet over telefonen, men det kan vi dessverre ikke gjøre noe med. Vårt vanlige svar da er «det får du ta på din samvittighet.» Rett og slett fordi vi MÅ bruke de pengene vi har på de som ikke har hjem.

«Kastrerer ikke de fleste kattene sine nå da? Det kan da umulig være et problem lenger?» undrer du kanskje. En skulle kanskje tro det, men du kan regne med at årets bølge med kattunger kommer i år også, like sikkert som skatteoppgjøret (på nesten samme tid også!) Vi vil ha Karistua vår full av kattunger og fosterhjem i full galopp gjennom sommeren og utover høsten.

17760488_10154969828551368_780159180_n.jpg

Hvis ikke bedre helse, lengre liv og mindre stress er grunn nok for å kastrere katten bør du kanskje spørre deg selv om det er kattens beste du tenker på eller din egen lommebok eller eget ønske om kattunger i huset.

«Hva så med ID-chipping? Hvis katta er kastrert og holder seg mer hjemme er vel ikke det noe stress?» Vi kan alle her på senteret si at ID-chipping har sørget for mange flere gjenforeninger enn noe annet noen gang har gjort. Både vi og dyrelegen har chip-lesere, hvilket betyr at vi umiddelbart kan sjekke om katten som har blitt tatt med inn av en finner har en eier et eller annet sted. Nummeret på chippen kan vi plotte rett inn i dyreidentitet.no og der står adresse, navn og telefonnummer på eieren. Det er en genial løsning! Om det så er at katten har vært på vandring, har blitt skremt vekk eller kidnappet (ikke at det skjer ofte) blir ID-chippen med dem. Skulle uhellet være ute og pus bli påkjørt kan man også da få klar melding om hva som har skjedd med pelsballen, i stedet for å gå rundt å lure. En slik chip gjør også jobben mye enklere for oss hvis vi kommer til et sted med mange hjemløse katter og et menneske som sier «å, men en av dem er mine. Den svarte.» Også er det ti svarte katter der. Ja, det har skjedd.

Så folkens, vær så snill, kastrer og ID-chip. Både for kattens del, vår del og din egen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s