Kattungesesongen

Like sikkert som veiavgiften kommer også kattungesesongen i år. Den tiden av året der både dyrenes hjelpesenter og fosterhjemmene er så fulle av kattene så å si henger ned fra taklampene. Hvem er disse kattungene? Det er de som blir født ute av en usterilisert mor som har møtt på en ukastrert far. Er vi heldige har hverken mor eller far sykdommer, men det viser seg ganske ofte at de har smittet sine små med et eller annet. I noen tilfeller ting vi kan behandle, i andre tilfeller ting de vil dø av. Hvert år ser vi kattunger dø av kattepest, for eksempel. (Vaksiner kattene deres!)

18073404_10154380966961969_2027542257_n

(Fra fjorårets runde med kattunger, denne likte å sove oppå kopimaskinen på kontoret).

De kattungene som ikke er uhelbredelig syke blir enten sendt i fosterhjem eller forblir på senteret vårt til noen adopterer dem. I mange tilfeller er dette nydelige små kattunger som kan bli til fantastiske katter når de vokser opp. Problemet er når vi får inn kattunger som har rukket å bli noen måneder gamle. En skulle kanskje tro at det mest problematiske var å få inn nesten nyfødte kattunger som må flaskes opp eller settes i fosterhjem med en mor, men de kan vi i det minste hjelpe. Det er mye verre med de kattungene som folk har sett på springe rundt ute og latt dem være fordi det er gøy å ha dem der helt til de begynner å bli store og «masete». Disse kattungene har da blitt oppdratt ute, som regel uten menneskelig kontakt av en småvill eller helt vill mor. DE vil aldri få samme tilliten til et menneske som en kattunge oppdratt inne vil få. Vi kan gjøre vårt beste med dem i flere måneder og sende dem i de beste fosterhjemmene, men i flere tilfeller blir de aldri tamme og aldri trygge på menneske rundt dem.

Derfor kommer vi her med noen gyldne regler for hva dere skal gjøre hvis dere oppdager hjemløse kattunger ute.

  1. La dem være i fred, ikke skrem dem. Dette er spesielt viktig med nyfødte kattunger, for hvis mor blir skremt kan hun enten flytte dem eller forlate dem. Flytter hun dem er det stor sjanse for at vi ikke finner dem igjen og forlater hun dem kan ungene fort fryse eller sulte i hjel.
  2. Meld de inn så tidlig som mulig. Er dere i tvil så ring oss og spør hva vi syns.
  3. Få dem inn til dyrebeskyttelsen så tidlig så mulig så vi kan starte prosessen med å sosialisere dem og gjøre dem vant til mennesker. Ikke la dem gå ute mens de er små, dette er den tiden det er viktigst å sosialisere dem.

18072414_10154380967686969_1330548649_n

Disse to fikk vi begge inn i løpet av fjoråret. Den bakerste måtte barberes ettersom hele pelsen bare var en stor vond floke og så bo i flere fosterhjem for å sosialiseres. I dag har han et godt hjem og trives fordi fosterhjemmene gjorde en fantastisk innsats for han.

Han forreste levde i sentrum av en by og mistet begge søsknene sine ute, påkjørsler, før han ble rapportert til oss. Vi prøvde i flere omganger og med flere forskjellige teknikker å gjøre han tam og trygg, men han var miserabel. Til slutt lot vi han slippe. Dette er kjempe trist for alle oss som har jobbet med han, men vi tar dette valget når vi anser at katten ikke har det bra. Hadde dere sett hvor skrekkslagen han var tror jeg ikke noen hadde kritisert oss for det valget.

Alt i alt går vi en hyggelig, morsom og trist periode i møte. Vi kommer til å se mange skjønne kattunger, ha mange fine kose- og leke-stunder og så se en del tragedier. Syke kattunger som dør som aldri fikk en sjanse. Vi ber på våre knær igjen og igjen om at dere vaksinerer, kastrerer og ID-chipper kattene deres, så kan vi slippe så mange tragedier neste år.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s