Voksen katt eller kattunge?

Vi har alle sett videoer og bilder av kattunger, og i de fleste av våre tilfeller tenkt «ååå, tenk å ha en sånn!» Og de er jo fryktelig søte og morsomme, der de kløner rundt og prøver å oppføre seg som de sære, overlegne vesenene de er født til å være. Nå på sommeren strømmer kattungene til både fra øst og vest (dessverre) og mange spør om muligheten til å adoptere en eller to. Det er også mange som spør om hva fordelen med en voksen katt er, hvis de velger det i stedet for kattunge. Det skal jeg prøve å lage et oversiktlig svar på her.

1. Personlighet

Det er mye enklere å finne en katt som passer deg og dine ønsker hvis du velger en voksen katt. kattunger forandrer seg når de blir eldre, som de fleste små gjør, og man kan ikke gjette seg til fremtidig atferd når de er små. En voksen katt er som den er og vil neppe endre seg stort i et godt hjem, annet enn å bli mindre nervøs og redd hvis den har vært det før.

2. Renslighet

Renslighet pleier ikke å være et problem med kattunger fra dyrebeskyttelsen. Så lenge de har en dokasse å gå i velger de den over noe annet, ettersom det er naturlig for dem å grave ned etter seg. Dokasse anbefaler vi for så vidt uansett om det er en voksen katt eller kattunge. Selv om en voksen katt har muligheten til å gå ut kan uhell skje inne hvis trangen plutselig kommer og det ikke er noen do i nærheten!

En annen ting er pelsstell. Voksne katter er som regel grundige og dyktige til å ta seg av dette selv, bortsett fra noen langhåra som sliter litt. Kattunger, spesielt de som ikke har hatt mamma særlig lenge, kan henge litt etter på den fronten. Da kan det hende du må frem med våtserviettene eller lignende og hjelpe til litt.

3. Energinivå

Kattunger er noen kruttønner. De er overalt og ingensteder på null komma niks før de plutselig går og legger seg for å sove igjen. Bord, gardiner, benker, sofaer, senger, ingenting er hellig før man etterhvert lærer dem hva som er greit. All denne energien må de også få utløp for hjemme, siden de er for små til å slippes ut. Det går veldig greit hvis man har barn eller voksne som kan leke med dem, så lenge de er inneforstått med hva slags leking som er greit og trygt for begge parter. (Vi vil helst ikke at barna skal bli klort fordi kattene eller barna misforstår hverandre!) Voksne katter, spesielt de som er 4 år + er som regel mye roligere, men de kan få raptusanfall de også. Kastrerte hankatter og hunkatter i beste alder er de kattene som mest sannsynlig kommer til å bli liggende ved siden av deg i sofaen og kose i lange tider.

4. Hva vi syns 

Vi jubler alltid litt ekstra høyt når voksne katter adopteres ut. Kattunger får alltids et hjem før eller senere, men de voksne kan bli sittende her i lange tider. Hvis du vil ha en koselig katt som kanskje kan fange litt mus etter hvert og underholde seg selv anbefaler vi en voksen katt. Hvis du vil ha en lekekamerat til barna (barn som vet hvordan man forsvarlig kan leke med kattunger), kan det være fint med en kattunge. En katt er uansett alltid et stort ansvar som du må følge opp med vaksinering og jevnlige helsekontroller, samt god kost og pusevakt (barnevakt) hvis du drar på ferie. Er det snakk om en kattunge må du også sørge for å få den kastrert og ID-chipet, i hvert fall hvis du får den fra oss. (Dette er noe vi anbefaler på det ALLER STERKESTE uansett, men vi kan ikke tvinge privatpersoner til å gjøre det selv om vi har veldig lyst).

Har dere virkelig store hjerter samt tid og rom til overs kan dere alltids gjøre oss lykkelige i lange tider ved å adoptere en av de kattene vi sier at trenger det mest!

DSC_0028 (2)

Reklamer

2 tanker på “Voksen katt eller kattunge?

  1. Hei! Jeg savner katten min, frost! Dersom dere skulle få inn en langhåret grå/hvit/spotted katt hør gjerne fra dere da:)!! Hun er ID merket. Mvh Victoria holtan holm

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s