Dumping

Noen ganger (oftere enn man kanskje skulle tro) opplever vi at katter blir dumpet hos oss, eller at noen ringer og sier at noen har dratt fra katten sin. Vi syns dette er helt forferdelig og skjønner ikke hvordan noen kan få seg til å dra fra kjæledyret sitt, men det er ikke det denne bloggen skal handle om.

Først vil vi bare poengtere at det å dumpe katt går i mot dyrevelferdsloven. Den kan dere, om ønskelig, lese i detalj her: Lovdata

Bryter man dyrevelferdsloven risikerer man å få bot fra mattilsynet. Dette sier de selv om saken:

Som katteeier har du ansvar for at katten din har det godt. Å holde kjæledyr medfører et stort ansvar. Et dyr er ikke en «bruk og kast»-vare, men et levende, følende individ som må behandles med omsorg og respekt for sin egenart. Tenk nøye gjennom om et kjæledyr passer inn i ditt daglige liv.

Mattilsynet har forvaltningsansvaret for dyrevelferden. Dette reguleres av dyrevelferdsloven, som trådte i kraft 1.1.2010. Loven skal fremme god dyrevelferd og respekt for dyr. Dette er en viktig del av Mattilsynets oppdrag. Dersom dyreeier bryter loven og ikke håndterer dyrene på en tilfredsstillende måte, har Mattilsynet rett og plikt til å gripe inn.

Du kan lese mer om hva de sier om kattehold på deres nettside, her

Nå regner ikke vi med at dere som sitter og leser denne bloggen i neste øyeblikk hiver dere rundt og dumper en katt eller drar fra en, men kanskje dere kan vise den til noen som har gjort det eller er i fare for å gjøre det.

Katter som blir dratt fra går en trist fremtid i møte. Som regel tilbringer katten dager, uker, kanskje måneder, utenfor huset til sine forrige eiere og venter på dem. De skjønner ikke hva som har skjedd, hvorfor eierne deres ikke er der lenger og hvorfor de ikke har tilgang på mat lenger. De blir nødt til å spise det de finner ute, så ikke sulten skal gnage for hardt i dem. Dette er ofte gnagere eller fugler, hvilket fort gjør at katten får mark. En del katter vi får inn på senteret etter lengre tid ute har så mye mark i magen at de ser gravide ut, men det er ikke kattunger å finne der inne. «Psykologisk» blir en dumpet katt gjerne usikker og nervøs. De skjønner ikke hva som har skjedd eller hvorfor det skjedde og er uvante til sine nye omgivelser, spesielt hvis de plutselig må inn på et senter, sånn som vi driver. De vil bare hjem til familien sin, selv om den har dratt fra dem.

Vi får stadig telefoner om katter som er dratt fra, og som har det miserabelt. Dette skjer spesielt før ferier og slikt, da det plutselig ikke «passer så godt» å ha katt lenger. I enkelte tilfeller har også folk dumpet katter på døren hos oss mens vi ikke er her. Som nevnt før har vi åpningstider mandag og torsdag fra 18:00 – 20:30. Dette er rett og slett fordi vi som jobber her har andre jobber også, som betaler regningene i motsetning til denne jobben, og kan ikke bemanne senteret 24-7. Da er det grusomt å komme opp hit å se et bur med en katt som skriker på trappa som du ikke aner hvor lenge har stått der. Vi har fått dem i bitende kulde, i regnvær og i stekende varme. En gang fikk vi en kurv med kattunger som hadde en rist festet over toppen av kurven der de satt og ble klissvåte. Hvordan noen kan få seg selv til å gjøre noe sånt er oss uvisst.

Hvis man er i en situasjon der det er umulig å ha katt lenger er det mye bedre om man ringer oss, så kan vi gi råd og i mange tilfeller hjelpe til. Alle slike forsøk er mye bedre enn dumping, som er skadelig for katten og en økonomisk påkjenning for oss.

21192415_10155719365748594_2829303897107399767_n

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s