Utekatt eller innekatt?

Nå som det er vinter og snøen rekker deg opp til navlen (i hvert fall for oss på Skoppum) er det ikke så mange katter som er gira på å være masse ute uansett, men vi nærmer oss våren og da blir det andre boller! Vi skal derfor gå litt gjennom hva vi mener om utekatt og innekatt i denne posten.

Når du ser på TV-serier fra USA (spesielt «My Cat from Hell») så vil du fort se at de har et veldig annet forhold til katt der enn vi har (selv om dette kan variere fra stat til stat) til utekatter. Jackson Galaxy (en av katteekspertene til Animal Planet) mener jo at det å la en katt gå ute er direkte farlig og grenser til uaktsomt kjæredyrshold. Vi ser litt annerledes på det her oppe i det kalde nord.

Tradisjonelt sett er katten et nyttedyr for nordmenn. Det har vært gunstig å ha katt rett og slett for å bli kvitt plagsomme gnagere rundt eiendommen. Det er mange som fremdeles syns at dette er veldig praktisk og de fleste gårder har gjerne en katt eller to strykende rundt (som forhåpentligvis er vaksinerte og kastrerte!). Selv syns jeg det er veldig praktisk å ha et par musefanger hjemme. Det er en jobb kattene syns er staselig også virker det som. De er i hvert fall veldig glade i å vise frem fangsten! Det kan jo også nevnes at katter, selv om de nyter våre sofaer, senger og varmekabler (samt kos og mat) strengt talt har mindre fartstid blant mennesker enn for eksempel hunder har. De er ikke like domestiserte og har mer «villdyr» igjen i seg.

Tatt i betraktning det som står over her og all vår erfaring med katter (det er ganske mange års arbeid med katt mellom oss på senteret, jeg tror vi bikker 100 år lett) så har vi havnet på at katter er dyr som skal få lov til å gå ut hvis de vil det. De kattene vi adopterer ut som er innekatter er katter som er nervøse og som ikke liker å være ute eller kattunger som kan tilvennes å være inne, selv om vi mener at dette ikke er ideelt for dem (men et godt hjem er allikevel et godt hjem). Det er selvfølgelig vanskelig å ha utekatt hvis du bor langs motorveien eller en annen veldig travel vei, men stort sett så går dette også bra hvis du adopterer voksne katter, for de har som regel funnet ut at biler er skummelt fra før. Bor du midt i sentrum av en eller annen storby er det også vanskelig å la katten fare ute og det har vi full forståelse for.

Skal du ha innekatt er det viktig å huske på å mosjonere katten selv. Innekatter burde aktiviseres i hvert fall en halvtime hver dag med lek eller kanskje med tur ute i bånn, hvis den godtar slikt. Det kan være lurt å «trene» katten før du går og legger deg, så du slipper at den får raptus akkurat når du skal sove. Katter kan lekes med og løpe rundt til de blir andpustne og det er lurt å ha det som mål. Sedate innekatter kan fort bli tykke, så husk å sørge for tilpasset kost og trim. Alt ansvar for aktivitet og mat faller tungt på deg som eier hvis pus bare skal være inne. I tillegg må du stå for alle domuligheter til katten når den går inne. Vi anbefaler på det sterkeste å ha kattedo inne uansett om katten er utekatt så de kan gå inne hvis de vil, men dette MÅ du jo ha med innekatt. Med innekatt kan det også lønne seg å ha to doer, så de har flere steder de kan legge lukta si. Bruk god sand, vi bruker en kornete type du kan ta ut klumper av på senteret. Sekken i seg selv er dyrere enn den vanlige du får på matbutikken, men den holder lenger. Billig kattesand blir ofte dyr i lengden fordi den må byttes ut ofte!

Skal pus være ute er det viktig å sørge for alle disse tingene vi har presset inn i hvert eneste innlegg her. Kastrer, vaksiner og ID-chip! Dette burde også gjøres med innekatt, for de fleste får seg en luftetur eller to ut i løpet av livet og smitte kan vi mennesker ta med inn i huset via sko, så bedre føre var!

Flere av oss på senteret har forøvrig montert katteluker med chip leser til våre utekatter, som bare låser seg opp for våre katter, hvilket har vært en veldig god investering. Jeg pleide å få halve nabolagets katter inn den gamle katteluka, så denne som låser seg er veldig praktisk. Så kan også kattene fare inn og ut som de vil.

Til sist må det nevnes at vi skjønner argumentene til de som vil ha innekatt. Det er en skummel verden der ute og mye kan skje. Pus kan bli påkjørt, angrepet eller gå seg vill og det er skremmende når du er glad i denne lille pelsballen. Men husk på at dette også er sant for oss mennesker. Vi kan også bli påkjørt, angrepet eller havne i en trafikkulykke. Det er farlig å gå på utsiden av døra, men det betyr ikke at vi ikke gjør det for det! Vi anser livskvaliteten til en katt som får lov til å gå ute som bedre enn en som bare er inne. Det vi absolutt unngår er i hvert fall å la en katt som har vært utekatt og har trivdes med det bli en innekatt. Da blir det mange triste blikk fra vinduskarmen! Hvis du er redd for å slippe ut pus fordi pus er rasekatt og kostet mye er det mulig at du har litt merkelige tanker om dyrehold. Vi minsker ikke livskvalitet fordi pus var dyr!

En lykkelig middelvei er å bygge en luftegård til katten. Kattene som bor på senteret hos oss har to luftegårder som er fullstendig innkapslet i hønsenetting de kan kose seg i. Der har de også mange utkikksposter både høyt og lavt så de kan holde øye med nabolaget. Med et slikt alternativ kan pus få følelsen av å være ute samtidig som du trygt vet nøyaktig hvor pus kan gå. Ideer og forslag til bygging av slike luftegårder finnes overalt på nettet, så det er bare å Google hvis du lurer på om et er noe for din(e) pus(er).

PS: nå på vinteren når det er mange minus må du huske at katter også kan bli kalde! De kan få frostskader på ører og hale, så ikke steng dem ute over natta når det er minus!

23837_372586173593_1555457_nLuftegården vår ser slik ut og har adgang fra vinduene i underetasjen!

21192415_10155719365748594_2829303897107399767_n

Den er det mange puser som syns det er spennende å sitte i, så de kan kikke både ut og inn!

Reklamer

2 tanker på “Utekatt eller innekatt?

 1. Vi har en skogskatt,den elsker og være ute.Men ikke,på vintere,liker ikke snø.Men må være inne,i 7uker når vi drar Er hos snille mennesker,når vi drar.Når vi er tilbake er han hoppende glad.Da løper han ut,men gruer vært år og reise fra han .Hvordan er det og ta med pus til Spania? .

  Liker

  • Hei, Unni! Takk for beskjed. Ja, disse pusene vet å velge når de skal være ute!
   Når det gjelder å ta med dyr til utlandet har mattilsynet bedre oversikt over hvilke regler som gjelder enn jeg har, men det er som regel da snakk om en rekke vaksiner som må tas pluss en tid i karantene for pus så man unngår smitte både den ene og den andre veien. Hvis pus kan være hos snille mennesker mens dere er på ferie er nok det bedre både for pus og dere, selv om det er trist å være fra hverandre!
   Mvh DBTH 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s