Hva slags utstyr trenger en katt?

Vi får ofte spørsmål her på senteret om hva slags utstyr nye eiere trenger når de adopterer en katt. Det høres rart ut for noen at det skulle være et vanskelig spørsmål, men når man ser hvor mye utstyr som faktisk finnes til katt på Internett eller fjonge dyrebutikker så er det ikke så rart man blir forvirra. Trenger man virkelig å kjøpe utstyr til mange tusener til en katt?

Nei, stort sett så trenger du ikke det. Det å ha en katt er en utgift og du må belage deg på veterinærutgifter og utgift til god mat (for Guds skyld, kjøp ordentlig mat, ikke sånn tullemat på butikken som bader i salt og fett!), men utstyrsmessig er det ikke så gærent.

  1. Dokasse med god sand. Mange foretrekker dokasse med tak, hvilket kan være en god løsning for å minske mengden sand som blir sprutet ut og noe lukt, men da er det viktig å ta vekk døren hvis ikke pus er vandt til det, ellers risikerer du at de ikke tør å bruke kassa. Mange mener det er unødvendig med kattedo fordi katten kan gå ut å gjøre fra seg, men for å unngå ulykker og mistrivsel i hjemmet er det veldig anbefalt å ha en kattedo. Det er også veldig kjedelig for pus å måtte løpe ut hvis det er mange minusgrader. Når det gjelder kattesand anbefaler vi en god klumpsand som koster litt ekstra, så du bare kan ta ut klumpene som oppstår med en dospade og ha sanden lengre. Kjøper du veldig billig sand på matbutikken må du bytte mye, mye oftere ettersom hele sanden begynner å stinke helt grusomt etter bare noen få dager med bruk.
  2. Klorestativ. En katt trenger noe å klore på både inne og ute. Det er veldig viktig for potene og klørne til en katt å ha mulighet til å kvesse klørne så de kan kontrollere hvor lange de er og bli kvitt de gamle, slitte, ytre lagene. Katter feller klør litt som slanger feller skinn, lagvis. Så du vil finne det som nærmest ser ut som hule klør liggende rundt stativet, men det er helt normalt. Det som anbefales med klorestativ er å kjøpe et som er solid og stabilt, så ikke det tipper eller står ustøtt når pus holder på. De gyver virkelig løs på disse stativene og river og sliter i dem, så det kan hende det kan lønne seg å kjøpe et ekstra stort stativ eller et med ekstra tykke ben hvis du har en stor pus.
  3. Mat- og vann-skål. Det sier kanskje seg selv, men ha en god skål med tørrfor og en god skål med rent vann stående fremme til enhver tid. Det er i hvert fall det vi anbefaler. Noen sverger til å mate katten sin til faste tider og det er helt greit det, men våre katter her er vandt til å ha denne konstante tilgangen til mat og vann så det er det de nesten må få ha. Når de skjønner at maten ikke forsvinner overspiser de heller ikke. Våtfor og godtebiter er lov å gi en gang i blant, men ikke ofte hvis du vil ha en pus ved god helse. Et par ganger i uka med våtfor holder lenge.
  4. Børste. De fleste katter har perioder der de røyter og dette kan bli ganske heftig, spesielt hvis pus har lang pels. Regelmessig børsting av katt er veldig viktig hvis den har mye pels så du unngår floker og krøllebøller som etterhvert kan bli veldig store og vonde for pus. For katten kan disse flokene ligge på veldig sensitive steder og dra i huden deres når de beveger på seg, så fjern dem! Bruk saks hvis du må. På sommeren kan det også være aktuelt å barbere pus hvis den har veldig mye floker eller veldig ustelt pels.
  5. Leker. På sommeren underholder de fleste utekatter seg selv veldig greit ute. Det samme gjelder stort sett på våren og høsten. På vinteren når det er mye snø og lite byttedyr kan de derimot få veldig mye energi til overs og frese rundt i huset, gjerne midt på natten. Da er det veldig lurt å ha noen leker tilgjengelig. Noen små lekemus (det enkleste er ofte det beste), en liten ball, hyssingleker, ett eller annet. Prøv deg frem, katter foretrekker forskjellige ting! Husk at hvis du har innekatt er det veldig nødvendig å holde pus aktiv inne, så da må du aktivt være med i leken for å sørge for å holde dem i gang. Hvis du leker en halvtime med pus om dagen, før den til å løpe litt og bli sliten så opprettholder du helsen deres på en god måte. Pus kan gjerne springe til den blir andpusten!
  6. Katteluke. Katteluke er ikke 100% nødvendig, mange foretrekker å bare slippe pus inn og ut når den ønsker det. Jeg foretrakk det før selv, men etter å ha installert katteluke med chipleser (så bare mine katter slipper inn) har jeg blitt frelst og konvertert til kattelukeklubben. Det er veldig deilig at pusene går inn og ut sånn som de vil uten å vekke meg eller slepe meg opp fra sofaen når jeg er trøtt (selv om et par turer ekstra opp av sofaen ikke hadde skadet meg…) og at de ikke kan ta med seg resten av nabolagetskatter inn på hjemmealenefest når jeg ikke er der. Dette er en smak og behag greie. Hvis du skal ha katteluke anbefales absolutt en luke med chipleser så ikke du får inn villkatter eller naboens katt i tide og utide.
  7. Det siste punktet er et dere har hørt før og havner litt på utsiden av listen på en måte, men jeg skriver det opp lell. Årlig dyrelegekontroll med vaksinering og helsesjekk (tannsjekk) og oppfølging hos veterinær hvis noe skulle gå galt er nødvendig for å sørge for god helse. Dette koster mellom 700-1200 kr alt ettersom hvor man velger å gjøre det. Når man skaffer katten må man sørge for kastrering/sterilisering, ID-chipping og grunnvaksinering. (Dette er forsåvidt inkludert i prisen hvis du adopterer hos oss!).

Alt annet enn dette er bare saus på et godt måltid. Har du lyst til å bortskjemme pus med kattesenger, masse leker, tepper, pelsolje, lekre halsbånd og alt mulig annet fancy er det bare å slå seg løs, men katter er veldig kjent for å foretrekke esken de fancy tingene kommer i over den dyre saken du har kjøpt til dem. Kjærlighet og godt stell er det som er mest verdifullt!

28233356_10155148958571969_601255072_n.jpg

(Prosit demonstrerer her hvor mye hun satte pris på den flotte sengen vi satte opp til henne.)

Til slutt kan vi nevne våre samarbeidspartnere. Våre katter blir behandlet med mye tålmodighet og respekt hos Tønsberg Dyreklinikk som gir dyrebeskyttelsen veldig god og trofast service.

Pels & Pote på Stokke gir alle som adopterer katt hos oss 15% rabatt på et kjøp hos dem så dere kan få alt utstyret dere trenger til en god pris.

Riktig katt til riktig hjem, folkens! Finn den katten som passer best hos deg og tilpass innkjøpene dine deretter!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s