Hva gjør jeg med pus i ferien?

Vi står nå helt på tampen til påske og solen har så vidt begynt å gjøre seg kjent igjen i vårt fagre land (i hvert fall her i distriktet). For mange av oss er påskeferien begynnelsen på våren og etter den er over er det bare et lite sukk og så er sommeren her. Stadig i tiden fremover reiser vi nordmenn på ferie, om det så er på hytta, til Danmark eller til Miami, for de av oss som er litt ekstra spreke. Hva skal vi da gjøre med dyrene våre? Har du en hund eller en katt som liker slikt kan de alltids bli med på hytta, men til Miami kan det fort bli litt verre.

27654894_10156210477383594_2060238150453028912_n.jpg

På Mattilsynets sider om katter skriver de dette:

«Dersom dyreholder skal reise fra katten, skal ansvaret overlates til en annen kompetent person. Denne skal føre tilsyn med katten når eier er bortreist, for å sikre forsvarlig oppfølging dersom spesielle situasjoner skulle oppstå, som at katten må til veterinær.

Katten skal ha tilsyn og stell også i ferien, men for kortere perioder (inntil 2 uker) kan det aksepteres at dyret får noe mindre oppfølging og sosialisering enn vanlig. Katten skal likevel mates, sees til og ha daglig menneskelig kontakt.

Katten må i perioden også ha tilgang til liggeplass ute eller inne. Dersom katten er vant til å være mye inne, må den også få anledning til dette når eier er bortreist. Innekatter trenger mer oppfølging under ferieperioder enn katter som også oppholder seg ute. Katten bør da bo hjemme hos noen andre, eller så må eier sørge for at en navngitt person kommer innom og tilbringer minst et par timer sammen med katten daglig.»

Hva betyr alt dette? Jo, det betyr at du som dyreeier er pliktig til å sørge for at katten din har pass og stell mens du er på ferie. Hvis katten er hjemme bør den ha besøk en gang om dagen av noen som kan ta seg tid til å være litt sammen med den og kose/sosialisere og sørge for at mat, vann og utstyr er i orden. Skal pus gå inn og ut Bør den slippes inn samme dag som den slippes ut, altså slippes ut om morgenen og inn på kvelden, for eksempel. Med katteluke slipper man selvfølgelig den ekstra turen. Hvis du har en innekatt som er vandt til å være sammen med noen mer eller mindre konstant er det best å ha den boende hos noen i perioden du er på ferie. Har du ingen du kjenner privat som kan ta seg av pus er det alltids mulig å ta kontakt med et kattepensjonat. Innen for fornuftig omkrets av Skoppum er det i hvert fall tre kattepensjonater, hvis ikke flere. Dette er en ekstra utgift, men det er sånt som man må ta høyde for når man har dyr. De er en utgift. Hvis du vet at du ikke kjenner noen som kan passe katt, vet at du skal på ferie og vet at du ikke vil ta deg råd til pensjonat eller lignende er det faktisk ikke greit at du skaffer deg katt. Det samme gjelder uforutsette utgifter. Hvis ikke du har råd til å ta med katten til dyrelegen hvis det skulle skje noe så har du ikke råd til å gi katten den behandlingen den har krav på og da bryter du faktisk dyrevelferdsloven. Tenk på det før dere skaffer dere katt!

Og tenk nå på hva dere skal gjøre med pus når dere er på ferie. Det er ikke sikkert den turen du gleder deg så fælt til blir noe hyggelig for pus hvis ikke den får riktig stell!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s