Når vinteren nærmer seg

Etter en fryktelig varm sommer der vi har satt ut vannskåler til den store gullmedalje er det nå høst og med den er også vinteren like rundt hjørnet. De fleste av oss begynner å holde oss mer inn på ettermiddagen og kvelden og mørket kommer stadig tidligere sigende. Kattene er som oss i så henseende. De begynner nå å være mer inne og finne seg gode ligge plasser der de kan late seg til solen blir sterkere igjen. Hvis de går inn i en periode med ekstrem latskap der de knapt rører på seg kan det være lurt å prøve å leke litt med dem så de holder seg litt aktive og ikke legger på seg for mange vintergram!

43108228_10156836621213594_4552291448266948608_n.jpg

Noen puser benytter seg selvfølgelig av årstidens stadig mer freidige gnagere og kommer med musestek på senga eller stua til menneskene sine. Det er helt naturlig for dem folkens, ingen grunn til å bli sint. Men pass på å gi dem ormekur hvis de er flittige jegere. To ganger i året helst!

Som mennesker blir ansvaret vårt ovenfor dyrene våre litt annerledes når kulda setter inn. Det blir nå mer og mer viktig at vi sørger for at dyrene våre har et varmt sted å trekke inn hvis de skulle ønske det. Dette problemet blir enkelt løst hvis man har katteluke (gjerne med chip-leser da man således slipper en hel conga-linje med katter inn døren), men hvis man ikke har det anbefaler vi å ha et kattehus ute. Det trenger ikke å være mer avansert enn en isoporeske med et par tepper inni eller en eller annen form for isolasjon. Det er bare så katten skal ha et sted å ta ly for vær og vind for. Det er mange som tenker at kattens tette pels er skapt for vinter Norge, men det er den ikke. De er skapt for å tåle temperatursvingninger opp og ned, men ikke skarp vind og voldsomme minusgrader, snø og regn. Katter kan få frostbitt, hvilket en av våre forhenværende senterpuser dessverre fikk oppleve på kroppen.

FB_IMG_1464282524067

Kathrine bodde under en campingvogn i begynnelsen av livet sitt sammen med to kaniner mens eieren holdt hundene inne. Dette førte til at hun fikk alvorlig frostbitt på ørene sine og tuppene falt etter hvert av. Dette var veldig vondt for henne og hun bar lenge preg av denne opplevelsen. Heldigvis fikk hun et flott hjem etter hvert.

Det hender også på vinteren at de pusene som har på vift på sommeren, gjerne ukastrerte, ubehandlede katter, eller årets kattunger som ingen ville ha (kanskje til og med noen som ble dumpet før ferien) kommer rekende ned mot folk og varme igjen. Katter kan dukke opp i hagen din, rundt søppelbøttene dine eller på verandaen din der de mjauer og tigger etter oppmerksomhet. Kanskje har de gått seg bort, kanskje er de hjemløse. Det viktigste er at du er oppmerksom hvis samme katt henger rundt hele tiden og er tydelig opprørt. Det beste du kan gjøre da er å ta bilde av kattene og få det ut på Facebook. Legg det ut i «katter savnet/funnet» grupper og prøv å se om noen savner den. Hvis ingen gjør det og den har vært hos deg over lengre tid kan du ta kontakt med oss.

43342721_10156845919898594_2618728915711033344_n

Dette er en av høstens bortkomne krabater.

Det viktigste du som privatperson kan gjøre hvis du oppdager en katt du ikke gjenkjenner som er i dårlig forfatning er å si i fra. Ikke bare lat som ingenting eller jag den vekk fra tomta. Uansett om du ikke liker katter så er det faktisk best for deg også at du varsler siden du da kan være med å forhindre flere kattunger til neste år eller at sykdom sprer seg i nabolaget ditt.

Så, sørg for at pus har et godt og varmt sted å være når det blir kaldt, sørg for litt mosjon, vær oppmerksom på ukjente katter og nyt de fine månedene vi har foran oss!

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s