Hva slags utstyr trenger en katt?

Vi får ofte spørsmål her på senteret om hva slags utstyr nye eiere trenger når de adopterer en katt. Det høres rart ut for noen at det skulle være et vanskelig spørsmål, men når man ser hvor mye utstyr som faktisk finnes til katt på Internett eller fjonge dyrebutikker så er det ikke så rart man blir forvirra. Trenger man virkelig å kjøpe utstyr til mange tusener til en katt?

Nei, stort sett så trenger du ikke det. Det å ha en katt er en utgift og du må belage deg på veterinærutgifter og utgift til god mat (for Guds skyld, kjøp ordentlig mat, ikke sånn tullemat på butikken som bader i salt og fett!), men utstyrsmessig er det ikke så gærent.

  1. Dokasse med god sand. Mange foretrekker dokasse med tak, hvilket kan være en god løsning for å minske mengden sand som blir sprutet ut og noe lukt, men da er det viktig å ta vekk døren hvis ikke pus er vandt til det, ellers risikerer du at de ikke tør å bruke kassa. Mange mener det er unødvendig med kattedo fordi katten kan gå ut å gjøre fra seg, men for å unngå ulykker og mistrivsel i hjemmet er det veldig anbefalt å ha en kattedo. Det er også veldig kjedelig for pus å måtte løpe ut hvis det er mange minusgrader. Når det gjelder kattesand anbefaler vi en god klumpsand som koster litt ekstra, så du bare kan ta ut klumpene som oppstår med en dospade og ha sanden lengre. Kjøper du veldig billig sand på matbutikken må du bytte mye, mye oftere ettersom hele sanden begynner å stinke helt grusomt etter bare noen få dager med bruk.
  2. Klorestativ. En katt trenger noe å klore på både inne og ute. Det er veldig viktig for potene og klørne til en katt å ha mulighet til å kvesse klørne så de kan kontrollere hvor lange de er og bli kvitt de gamle, slitte, ytre lagene. Katter feller klør litt som slanger feller skinn, lagvis. Så du vil finne det som nærmest ser ut som hule klør liggende rundt stativet, men det er helt normalt. Det som anbefales med klorestativ er å kjøpe et som er solid og stabilt, så ikke det tipper eller står ustøtt når pus holder på. De gyver virkelig løs på disse stativene og river og sliter i dem, så det kan hende det kan lønne seg å kjøpe et ekstra stort stativ eller et med ekstra tykke ben hvis du har en stor pus.
  3. Mat- og vann-skål. Det sier kanskje seg selv, men ha en god skål med tørrfor og en god skål med rent vann stående fremme til enhver tid. Det er i hvert fall det vi anbefaler. Noen sverger til å mate katten sin til faste tider og det er helt greit det, men våre katter her er vandt til å ha denne konstante tilgangen til mat og vann så det er det de nesten må få ha. Når de skjønner at maten ikke forsvinner overspiser de heller ikke. Våtfor og godtebiter er lov å gi en gang i blant, men ikke ofte hvis du vil ha en pus ved god helse. Et par ganger i uka med våtfor holder lenge.
  4. Børste. De fleste katter har perioder der de røyter og dette kan bli ganske heftig, spesielt hvis pus har lang pels. Regelmessig børsting av katt er veldig viktig hvis den har mye pels så du unngår floker og krøllebøller som etterhvert kan bli veldig store og vonde for pus. For katten kan disse flokene ligge på veldig sensitive steder og dra i huden deres når de beveger på seg, så fjern dem! Bruk saks hvis du må. På sommeren kan det også være aktuelt å barbere pus hvis den har veldig mye floker eller veldig ustelt pels.
  5. Leker. På sommeren underholder de fleste utekatter seg selv veldig greit ute. Det samme gjelder stort sett på våren og høsten. På vinteren når det er mye snø og lite byttedyr kan de derimot få veldig mye energi til overs og frese rundt i huset, gjerne midt på natten. Da er det veldig lurt å ha noen leker tilgjengelig. Noen små lekemus (det enkleste er ofte det beste), en liten ball, hyssingleker, ett eller annet. Prøv deg frem, katter foretrekker forskjellige ting! Husk at hvis du har innekatt er det veldig nødvendig å holde pus aktiv inne, så da må du aktivt være med i leken for å sørge for å holde dem i gang. Hvis du leker en halvtime med pus om dagen, før den til å løpe litt og bli sliten så opprettholder du helsen deres på en god måte. Pus kan gjerne springe til den blir andpusten!
  6. Katteluke. Katteluke er ikke 100% nødvendig, mange foretrekker å bare slippe pus inn og ut når den ønsker det. Jeg foretrakk det før selv, men etter å ha installert katteluke med chipleser (så bare mine katter slipper inn) har jeg blitt frelst og konvertert til kattelukeklubben. Det er veldig deilig at pusene går inn og ut sånn som de vil uten å vekke meg eller slepe meg opp fra sofaen når jeg er trøtt (selv om et par turer ekstra opp av sofaen ikke hadde skadet meg…) og at de ikke kan ta med seg resten av nabolagetskatter inn på hjemmealenefest når jeg ikke er der. Dette er en smak og behag greie. Hvis du skal ha katteluke anbefales absolutt en luke med chipleser så ikke du får inn villkatter eller naboens katt i tide og utide.
  7. Det siste punktet er et dere har hørt før og havner litt på utsiden av listen på en måte, men jeg skriver det opp lell. Årlig dyrelegekontroll med vaksinering og helsesjekk (tannsjekk) og oppfølging hos veterinær hvis noe skulle gå galt er nødvendig for å sørge for god helse. Dette koster mellom 700-1200 kr alt ettersom hvor man velger å gjøre det. Når man skaffer katten må man sørge for kastrering/sterilisering, ID-chipping og grunnvaksinering. (Dette er forsåvidt inkludert i prisen hvis du adopterer hos oss!).

Alt annet enn dette er bare saus på et godt måltid. Har du lyst til å bortskjemme pus med kattesenger, masse leker, tepper, pelsolje, lekre halsbånd og alt mulig annet fancy er det bare å slå seg løs, men katter er veldig kjent for å foretrekke esken de fancy tingene kommer i over den dyre saken du har kjøpt til dem. Kjærlighet og godt stell er det som er mest verdifullt!

28233356_10155148958571969_601255072_n.jpg

(Prosit demonstrerer her hvor mye hun satte pris på den flotte sengen vi satte opp til henne.)

Til slutt kan vi nevne våre samarbeidspartnere. Våre katter blir behandlet med mye tålmodighet og respekt hos Tønsberg Dyreklinikk som gir dyrebeskyttelsen veldig god og trofast service.

Pels & Pote på Stokke gir alle som adopterer katt hos oss 15% rabatt på et kjøp hos dem så dere kan få alt utstyret dere trenger til en god pris.

Riktig katt til riktig hjem, folkens! Finn den katten som passer best hos deg og tilpass innkjøpene dine deretter!

Reklamer

Utekatt eller innekatt?

Nå som det er vinter og snøen rekker deg opp til navlen (i hvert fall for oss på Skoppum) er det ikke så mange katter som er gira på å være masse ute uansett, men vi nærmer oss våren og da blir det andre boller! Vi skal derfor gå litt gjennom hva vi mener om utekatt og innekatt i denne posten.

Når du ser på TV-serier fra USA (spesielt «My Cat from Hell») så vil du fort se at de har et veldig annet forhold til katt der enn vi har (selv om dette kan variere fra stat til stat) til utekatter. Jackson Galaxy (en av katteekspertene til Animal Planet) mener jo at det å la en katt gå ute er direkte farlig og grenser til uaktsomt kjæredyrshold. Vi ser litt annerledes på det her oppe i det kalde nord.

Tradisjonelt sett er katten et nyttedyr for nordmenn. Det har vært gunstig å ha katt rett og slett for å bli kvitt plagsomme gnagere rundt eiendommen. Det er mange som fremdeles syns at dette er veldig praktisk og de fleste gårder har gjerne en katt eller to strykende rundt (som forhåpentligvis er vaksinerte og kastrerte!). Selv syns jeg det er veldig praktisk å ha et par musefanger hjemme. Det er en jobb kattene syns er staselig også virker det som. De er i hvert fall veldig glade i å vise frem fangsten! Det kan jo også nevnes at katter, selv om de nyter våre sofaer, senger og varmekabler (samt kos og mat) strengt talt har mindre fartstid blant mennesker enn for eksempel hunder har. De er ikke like domestiserte og har mer «villdyr» igjen i seg.

Tatt i betraktning det som står over her og all vår erfaring med katter (det er ganske mange års arbeid med katt mellom oss på senteret, jeg tror vi bikker 100 år lett) så har vi havnet på at katter er dyr som skal få lov til å gå ut hvis de vil det. De kattene vi adopterer ut som er innekatter er katter som er nervøse og som ikke liker å være ute eller kattunger som kan tilvennes å være inne, selv om vi mener at dette ikke er ideelt for dem (men et godt hjem er allikevel et godt hjem). Det er selvfølgelig vanskelig å ha utekatt hvis du bor langs motorveien eller en annen veldig travel vei, men stort sett så går dette også bra hvis du adopterer voksne katter, for de har som regel funnet ut at biler er skummelt fra før. Bor du midt i sentrum av en eller annen storby er det også vanskelig å la katten fare ute og det har vi full forståelse for.

Skal du ha innekatt er det viktig å huske på å mosjonere katten selv. Innekatter burde aktiviseres i hvert fall en halvtime hver dag med lek eller kanskje med tur ute i bånn, hvis den godtar slikt. Det kan være lurt å «trene» katten før du går og legger deg, så du slipper at den får raptus akkurat når du skal sove. Katter kan lekes med og løpe rundt til de blir andpustne og det er lurt å ha det som mål. Sedate innekatter kan fort bli tykke, så husk å sørge for tilpasset kost og trim. Alt ansvar for aktivitet og mat faller tungt på deg som eier hvis pus bare skal være inne. I tillegg må du stå for alle domuligheter til katten når den går inne. Vi anbefaler på det sterkeste å ha kattedo inne uansett om katten er utekatt så de kan gå inne hvis de vil, men dette MÅ du jo ha med innekatt. Med innekatt kan det også lønne seg å ha to doer, så de har flere steder de kan legge lukta si. Bruk god sand, vi bruker en kornete type du kan ta ut klumper av på senteret. Sekken i seg selv er dyrere enn den vanlige du får på matbutikken, men den holder lenger. Billig kattesand blir ofte dyr i lengden fordi den må byttes ut ofte!

Skal pus være ute er det viktig å sørge for alle disse tingene vi har presset inn i hvert eneste innlegg her. Kastrer, vaksiner og ID-chip! Dette burde også gjøres med innekatt, for de fleste får seg en luftetur eller to ut i løpet av livet og smitte kan vi mennesker ta med inn i huset via sko, så bedre føre var!

Flere av oss på senteret har forøvrig montert katteluker med chip leser til våre utekatter, som bare låser seg opp for våre katter, hvilket har vært en veldig god investering. Jeg pleide å få halve nabolagets katter inn den gamle katteluka, så denne som låser seg er veldig praktisk. Så kan også kattene fare inn og ut som de vil.

Til sist må det nevnes at vi skjønner argumentene til de som vil ha innekatt. Det er en skummel verden der ute og mye kan skje. Pus kan bli påkjørt, angrepet eller gå seg vill og det er skremmende når du er glad i denne lille pelsballen. Men husk på at dette også er sant for oss mennesker. Vi kan også bli påkjørt, angrepet eller havne i en trafikkulykke. Det er farlig å gå på utsiden av døra, men det betyr ikke at vi ikke gjør det for det! Vi anser livskvaliteten til en katt som får lov til å gå ute som bedre enn en som bare er inne. Det vi absolutt unngår er i hvert fall å la en katt som har vært utekatt og har trivdes med det bli en innekatt. Da blir det mange triste blikk fra vinduskarmen! Hvis du er redd for å slippe ut pus fordi pus er rasekatt og kostet mye er det mulig at du har litt merkelige tanker om dyrehold. Vi minsker ikke livskvalitet fordi pus var dyr!

En lykkelig middelvei er å bygge en luftegård til katten. Kattene som bor på senteret hos oss har to luftegårder som er fullstendig innkapslet i hønsenetting de kan kose seg i. Der har de også mange utkikksposter både høyt og lavt så de kan holde øye med nabolaget. Med et slikt alternativ kan pus få følelsen av å være ute samtidig som du trygt vet nøyaktig hvor pus kan gå. Ideer og forslag til bygging av slike luftegårder finnes overalt på nettet, så det er bare å Google hvis du lurer på om et er noe for din(e) pus(er).

PS: nå på vinteren når det er mange minus må du huske at katter også kan bli kalde! De kan få frostskader på ører og hale, så ikke steng dem ute over natta når det er minus!

23837_372586173593_1555457_nLuftegården vår ser slik ut og har adgang fra vinduene i underetasjen!

21192415_10155719365748594_2829303897107399767_n

Den er det mange puser som syns det er spennende å sitte i, så de kan kikke både ut og inn!

Julen 2017

Vi går med stormskritt mot jul og nyttår og på denne tiden av året er det passende å ta seg en hvil en gang i blant og fundere litt over hva man har oppnådd det foregående året og hva man kan glede seg over i høytiden. Vi har ikke fått inn noen rapporter for 2017 enda, men jeg tviler på at en mindre mengde dyr har blitt hjulpet siden i fjor. Kanskje heller tvert i mot. Nok et år har vi stått på barrikadene og kjempet for å bli hørt både i nyheter og sosiale medier. Nok et år har vi slept med oss kattunger i bur til og fra fosterhjem og behandlet orm, diaré og det som verre er. Nok et år har vi sett katter ta fantastiske skritt fremover og i noen tilfeller tragiske skritt bakover. Selv har jeg vært på legevakten to ganger i år med «katteskader». Hvor mange av oss som har måttet ta en sving innom i løpet av året tilsammen tør jeg ikke gjette på.

Dette blogginnlegget går til dere der ute som er med å få maskinen til å gå. Fórvakter, telefonvakter, fosterhjem, sosialiseringsvakter og medlemmer som igjen og igjen bidrar med tid, penger og kjærlighet. Vår lille del av verden her oppe på Skoppum hadde ikke gått rundt uten dere.

For noen år siden, da jeg nettopp hadde begynt å jobbe med dyrebeskyttelsen, skrev jeg en versjon av «Julekveldsvisa» som ble hetende «Forvaktsvisa». Jeg kopierer den her og håper dere får glede av den.

Forvaktvisa

Nå har vi vaska gølvet og vi har børi sand,

Og vi har fjerna kattebæsj og vi har fylt opp vann

Nå sett vi øss og kvile og puste på ein stund

Imens kattan spise reker og andre tallerk funn

Dra stolen bortått glaset så sett vi øss og ser,

Og prøv å finne sprutflaska blant kattemat og mer

Den største av dom alle, ho er så stor og god

Det enste som hjelp når kattan itt finn ro

Den fyste gong e jobba så tørka jeg opp no

Imella klorebretta og han Pjusken og ei do

I Karistua lever non fine stakkars små,

Som utan oss i verda itt hadd hatt non plass å gå

Og sjøl om vi virkon’er og vaske heile da’n

e det itt no bedre enn dom pelsate små barn

og tel og med på gårdsplassen går katta heile da’n

ledet av han Mikal har Rødpus fått det bra

Ja dette e no stedet for dom som har litt tid

Og dom som elske katte og dom som e så blid

Og såmmå å som hende så e dom alltid der

Ho Åshild og ho Else og mange fleire her

 

Takk, alle sammen og god jul til store og små!

25507733_1494888847284198_1148420650389255868_n

 

Sosiale medier

Dyrebeskyttelsen Tønsberg-Horten finnes hovedsakelig på Facebook, på vår egen nettside og på denne bloggen når det kommer til internett. På nettsiden vår finner du hovedsakelig informasjon om organisasjonen, hvordan vi jobber og hvordan du kan få tak i oss. På Facebook, som de fleste av dere sikkert har sett, er det mest innlegg om kattene våre som trenger nye hjem eller katter som er savnet og funnet. «Katter – Hunder – Kaniner savnet og funnet i Vestfold og omeng» er forøvrig Facebook siden vi har opprettet for å holde orden på den delen. Her på bloggen er det en mer personlig vinkling på sakene vi velger å diskutere, så til sammen så er vi ganske godt dekket. Det er mulig å legge igjen kommentarer her på bloggen, men der vi oftest mottar kommentarer er på Facebook siden vår og det er det jeg ønsker å snakke om videre.

Som alle sikkert er 100% klar over er det en slags ukultur i veldig mange kommentarfelt og på veldig mange grupper på Facebook, der det fort kan dukke opp såkalte «troll» som med vilje legger igjen ufine kommentarer for å starte uro. Det er også tilløp til ekstremt mange, lange, usaklige og utrivelige diskusjoner i veldig mange kommentarfelt. Dessverre er ikke vi immun mot dette fenomenet. Til stadighet får vi opp varsler på diverse innlegg på diverse sider også er det en eller to mennesker som sitter og krangler om ting som er mer eller mindre urelevante og i aller høyeste grad uinteressante når det kommer til saken det originalt ble postet om.

Nå er det jo slik at hvis man begynner å si at man ikke vil ha visse kommentarer i kommentarfelt så blir det fort mye debatt om «ytringsfrihet» og at man må få lov til å si meningen sin, og det er for så vidt greit, men det går imot mål og mening for oss. Hvis vi legger ut innlegg om en katt som trenger et nytt hjem eller om kattunger i fosterhjem så er det helst kommentarer om interesserte hjem vi vil ha, så vi vet om noen kommer og besøker pusene, ikke kommentarer der det klages på noe vi har gjort tidligere eller en urett dere mener dere har opplevd. Vi kan fint ta imot klager, men send oss da gjerne en egen melding eller legg et eget innlegg på siden. Vi vil ikke at det skal gå utover kattene at vi mennesker er uenige om noe, for jeg velger å anta at alle som følger oss på Facebook er glad i katter!

Nylig ble vi omtalt på NRK grunnet en dumpingsak der dumperen ble bøtelagt. Alle her, og de fleste andre, var veldig fornøyde med at det ble en straff i denne saken og de fleste syns også at saken ble for mild. Dessverre ble vi fort bombardert med kommentarer her og der som klaget på vår håndtering av saken eller som var uenige i noe han som ble intervjuet sa i saken. Det er  selvfølgelig helt greit, dere kan gjerne være uenige, men saken sporet altså så ut av kontroll mange steder at administratorer i grupper måtte til for å roe det ned igjen eller slette deler av kommentarfeltet. Det er ikke første gangen noe sånt skjer, for å si det sånn.

Så, oppsummert: behersk dere folkens. Vi tar gjerne imot kommentarer og støtteerklæringer, hjem som er interesserte i en katt eller to og klager kan vi også fint klare å ta i mot. Men når det blir sånn at vi blir begravd i utrivelige kommentarer og ufine utsagn så er det veldig trist for oss som jobber frivillig og gratis og gjør vårt absolutt beste. Så prøv å holde det saklig. Prøv å unngå å bli dratt inn i lange krangler og diskusjoner, selv om noen andre kanskje gjør sitt beste for å rive deg med. Det  er en ukultur på nettet der vanligvis fornuftige og snille godt voksne mennesker plutselig føler for å få ut all frustrasjon i et kommentarfelt og den kulturen vil vi gjerne holde oss for gode for akkurat på de sidene der vi bare jobber for at kattene skal få så fine hjem som mulig. Vi må jo lese oss gjennom alle kommentarene og, siden det plutselig gjemmer seg spørsmål  adopsjoner midt inni det hele…

Takk for oppmerksomheten! Her får dere noen bilder av fine katter som er klare for adopsjon, bare så dere ikke helt skal glemme hva vi jobber for!

F.V. Sylvester, Tyson og Serena ❤

Åpen dag 2017

Søndag 24. september braket det løs med åpen dag her på Skoppum. Alt av rubel og bit av frivillige holdt på hele helgen for å få til en knakende fin dag for både dyr og mennesker. Værgudene var ikke nødvendigvis med oss, men det ble litt av en dag for det. Med hovedhuset fullt av lukten av varm kaffe og ferske bakevarer og kjelleren full av koseklare puselabber åpnet vi dørene klokken 12, og da hadde allerede en del folk møtt opp, klare for å åpne lommebøker og hjertet for pusene våre.

 

22473299_10154849581156969_155360310_o

 

Her var det fiskedam, loddtrekning, lynlodd, natursti, kakesalg, informasjonsbod, ansiktsmaling og mulighet for å besøke pusene som var klare for adopsjon. Lykken var stor for de tre voksne kattene som fikk nytt hjem denne dagen!

22473536_10154849580941969_478244411_o

(Her ser vi informasjonsboden i full sving med leder Åshild Karlsen og kasserer og styremedlem Bård i full sving.)

Som nevnt er dette en dag vi jobbet for at skulle bli bra hele helgen og også lenge før det. Takket være våre flinke frivillige og snille bedrifter og forretninger i området kunne vi mange ganger komme hit med armene fulle av premier klare for utlodning eller småting som kunne puttes i overraskelsesposer til de små. Frivillige satt her langt på kveld og pakket hver pose for hånd mens andre bakte kaker, muffins og alt mulig annet godt som kunne selges på dagen. Det er takket være disse ildsjelene vi kan holde dette sirkuset gående! De som sto opp tidlig både lørdag og søndag for å jobbe ute i ruskevær i mange timer for at dere skulle få en fin opplevelse da dere kom hit. Og det virker det også som dere fikk. Det er så koselig å se publikum komme både langveis fra og rett rundt svingen for å hjelpe oss å holde kattesenteret flytende. Hver krone var sårt trengt og vi vil benytte hver eneste en for å hjelpe disse små pelsballene videre.

Vi gleder oss allerede til neste års åpen dag og satser på enda bedre vær og enda flere adopsjoner da! (Selv om vi nok syns det er greit at det ikke blir for ofte vi må jobbe så hardt gjennom helga!)

Det var nok ikke bare menneskene som var slitne på slutten av dagen heller!

Dumping

Noen ganger (oftere enn man kanskje skulle tro) opplever vi at katter blir dumpet hos oss, eller at noen ringer og sier at noen har dratt fra katten sin. Vi syns dette er helt forferdelig og skjønner ikke hvordan noen kan få seg til å dra fra kjæledyret sitt, men det er ikke det denne bloggen skal handle om.

Først vil vi bare poengtere at det å dumpe katt går i mot dyrevelferdsloven. Den kan dere, om ønskelig, lese i detalj her: Lovdata

Bryter man dyrevelferdsloven risikerer man å få bot fra mattilsynet. Dette sier de selv om saken:

Som katteeier har du ansvar for at katten din har det godt. Å holde kjæledyr medfører et stort ansvar. Et dyr er ikke en «bruk og kast»-vare, men et levende, følende individ som må behandles med omsorg og respekt for sin egenart. Tenk nøye gjennom om et kjæledyr passer inn i ditt daglige liv.

Mattilsynet har forvaltningsansvaret for dyrevelferden. Dette reguleres av dyrevelferdsloven, som trådte i kraft 1.1.2010. Loven skal fremme god dyrevelferd og respekt for dyr. Dette er en viktig del av Mattilsynets oppdrag. Dersom dyreeier bryter loven og ikke håndterer dyrene på en tilfredsstillende måte, har Mattilsynet rett og plikt til å gripe inn.

Du kan lese mer om hva de sier om kattehold på deres nettside, her

Nå regner ikke vi med at dere som sitter og leser denne bloggen i neste øyeblikk hiver dere rundt og dumper en katt eller drar fra en, men kanskje dere kan vise den til noen som har gjort det eller er i fare for å gjøre det.

Katter som blir dratt fra går en trist fremtid i møte. Som regel tilbringer katten dager, uker, kanskje måneder, utenfor huset til sine forrige eiere og venter på dem. De skjønner ikke hva som har skjedd, hvorfor eierne deres ikke er der lenger og hvorfor de ikke har tilgang på mat lenger. De blir nødt til å spise det de finner ute, så ikke sulten skal gnage for hardt i dem. Dette er ofte gnagere eller fugler, hvilket fort gjør at katten får mark. En del katter vi får inn på senteret etter lengre tid ute har så mye mark i magen at de ser gravide ut, men det er ikke kattunger å finne der inne. «Psykologisk» blir en dumpet katt gjerne usikker og nervøs. De skjønner ikke hva som har skjedd eller hvorfor det skjedde og er uvante til sine nye omgivelser, spesielt hvis de plutselig må inn på et senter, sånn som vi driver. De vil bare hjem til familien sin, selv om den har dratt fra dem.

Vi får stadig telefoner om katter som er dratt fra, og som har det miserabelt. Dette skjer spesielt før ferier og slikt, da det plutselig ikke «passer så godt» å ha katt lenger. I enkelte tilfeller har også folk dumpet katter på døren hos oss mens vi ikke er her. Som nevnt før har vi åpningstider mandag og torsdag fra 18:00 – 20:30. Dette er rett og slett fordi vi som jobber her har andre jobber også, som betaler regningene i motsetning til denne jobben, og kan ikke bemanne senteret 24-7. Da er det grusomt å komme opp hit å se et bur med en katt som skriker på trappa som du ikke aner hvor lenge har stått der. Vi har fått dem i bitende kulde, i regnvær og i stekende varme. En gang fikk vi en kurv med kattunger som hadde en rist festet over toppen av kurven der de satt og ble klissvåte. Hvordan noen kan få seg selv til å gjøre noe sånt er oss uvisst.

Hvis man er i en situasjon der det er umulig å ha katt lenger er det mye bedre om man ringer oss, så kan vi gi råd og i mange tilfeller hjelpe til. Alle slike forsøk er mye bedre enn dumping, som er skadelig for katten og en økonomisk påkjenning for oss.

21192415_10155719365748594_2829303897107399767_n

Voksen katt eller kattunge?

Vi har alle sett videoer og bilder av kattunger, og i de fleste av våre tilfeller tenkt «ååå, tenk å ha en sånn!» Og de er jo fryktelig søte og morsomme, der de kløner rundt og prøver å oppføre seg som de sære, overlegne vesenene de er født til å være. Nå på sommeren strømmer kattungene til både fra øst og vest (dessverre) og mange spør om muligheten til å adoptere en eller to. Det er også mange som spør om hva fordelen med en voksen katt er, hvis de velger det i stedet for kattunge. Det skal jeg prøve å lage et oversiktlig svar på her.

1. Personlighet

Det er mye enklere å finne en katt som passer deg og dine ønsker hvis du velger en voksen katt. kattunger forandrer seg når de blir eldre, som de fleste små gjør, og man kan ikke gjette seg til fremtidig atferd når de er små. En voksen katt er som den er og vil neppe endre seg stort i et godt hjem, annet enn å bli mindre nervøs og redd hvis den har vært det før.

2. Renslighet

Renslighet pleier ikke å være et problem med kattunger fra dyrebeskyttelsen. Så lenge de har en dokasse å gå i velger de den over noe annet, ettersom det er naturlig for dem å grave ned etter seg. Dokasse anbefaler vi for så vidt uansett om det er en voksen katt eller kattunge. Selv om en voksen katt har muligheten til å gå ut kan uhell skje inne hvis trangen plutselig kommer og det ikke er noen do i nærheten!

En annen ting er pelsstell. Voksne katter er som regel grundige og dyktige til å ta seg av dette selv, bortsett fra noen langhåra som sliter litt. Kattunger, spesielt de som ikke har hatt mamma særlig lenge, kan henge litt etter på den fronten. Da kan det hende du må frem med våtserviettene eller lignende og hjelpe til litt.

3. Energinivå

Kattunger er noen kruttønner. De er overalt og ingensteder på null komma niks før de plutselig går og legger seg for å sove igjen. Bord, gardiner, benker, sofaer, senger, ingenting er hellig før man etterhvert lærer dem hva som er greit. All denne energien må de også få utløp for hjemme, siden de er for små til å slippes ut. Det går veldig greit hvis man har barn eller voksne som kan leke med dem, så lenge de er inneforstått med hva slags leking som er greit og trygt for begge parter. (Vi vil helst ikke at barna skal bli klort fordi kattene eller barna misforstår hverandre!) Voksne katter, spesielt de som er 4 år + er som regel mye roligere, men de kan få raptusanfall de også. Kastrerte hankatter og hunkatter i beste alder er de kattene som mest sannsynlig kommer til å bli liggende ved siden av deg i sofaen og kose i lange tider.

4. Hva vi syns 

Vi jubler alltid litt ekstra høyt når voksne katter adopteres ut. Kattunger får alltids et hjem før eller senere, men de voksne kan bli sittende her i lange tider. Hvis du vil ha en koselig katt som kanskje kan fange litt mus etter hvert og underholde seg selv anbefaler vi en voksen katt. Hvis du vil ha en lekekamerat til barna (barn som vet hvordan man forsvarlig kan leke med kattunger), kan det være fint med en kattunge. En katt er uansett alltid et stort ansvar som du må følge opp med vaksinering og jevnlige helsekontroller, samt god kost og pusevakt (barnevakt) hvis du drar på ferie. Er det snakk om en kattunge må du også sørge for å få den kastrert og ID-chipet, i hvert fall hvis du får den fra oss. (Dette er noe vi anbefaler på det ALLER STERKESTE uansett, men vi kan ikke tvinge privatpersoner til å gjøre det selv om vi har veldig lyst).

Har dere virkelig store hjerter samt tid og rom til overs kan dere alltids gjøre oss lykkelige i lange tider ved å adoptere en av de kattene vi sier at trenger det mest!

DSC_0028 (2)

Når vi må gi opp

Noen ganger, uansett hvor mye vi skulle ønske at det ikke var sånn, må vi la katter slippe. Om dyrelegen kommer hit eller vi drar dit varierer, men for noen katter stopper reisen sammen med en eller flere av oss som jobber her. Det er ikke en lett avgjørelse å ta for oss, men noen ganger må det bli sånn. Dette er noe vi har mottatt kritikk for og noe folk misliker sterkt, så her vil jeg prøve å forklare i hvilke tilfeller den avgjørelsen kan bli tatt.

I USA og andre steder i verden er det mange som skryter fælt av «no-kill shelters» eller herberger for dyr som ikke avliver, uansett. Dette høres jo flott ut, ingen liker jo å levere dyr inn der de risikerer å bli avlivet, men det er praktisk umulig for oss å gjennomføre. Hvorfor? Fordi vi har en rekke katter hvert år som kommer inn med uhelbredelige, degenererende sykdommer som er smittsomme. Fordi vi får inn en rekke katter som er ville, kjempe aggressive og som skaper kaos blant de andre kattene og gjør dem mindre trygge. Samtlige av oss her nekter å se sitte og se på at katter sakte dør av pest eller FIV og velger heller da å la dem slippe. Andre sykdommer som kan oppstå, som vi rett og slett ikke kan gjøre noe med sånn som vi har det, er sterk diabetes, nyresvikt, leversvikt og alvorlig grønn stær (fordi det er smertefullt).

Noen av disse sykdommen kunne man muligens behandlet med veldig mye tid og veldig mye penger, penger er det stadig for lite av og tid enda mindre ettersom alle de som jobber her frivillig har andre jobber ved siden av, men i beste tilfelle kunne vi bare skvist noen ekstra slitsomme og vonde måneder ut av dem. Vi foretrekker da at de får noen gode dager eller uker her hos oss med god mat og kos før de får slippe.

Når det kommer til veldig ville og aggressive katter har det blitt nevnt her på bloggen før, men det kan nevnes igjen. Hvis kattene er så aggressive at de angriper bur, vegger og tak for å få tak i oss så er det ikke noe vi kan gjøre. Vi gir dem gjerne litt tid for å se om de roer seg etter hvert, men ikke alle viser tegn til forbedring. Disse kattene kan vi ikke med god samvittighet sende i fosterhjem, i hvert fall ikke uten å få lange legevaktregninger i retur, og de kan ikke bli boende her med andre katter som de skremmer vettet av og ødelegger roen for. Den plassen de da blir sittende på er en plass som en annen, sliten og redd pus går glipp av. Vi må understreke at redde katter som ikke er aggressive blir jobbet med i det lange og det brede, sendt i fosterhjem og rehabilitert til beste evne. Det er kun de som er voldsomt aggressive som vi gir opp på når vi ikke ser forbedring.

Til syvende og sist gjør vi vårt absolutt beste for alle kattene som kommer inn hit, men vi er begrenset av vår økonomi, som er totalt basert på donasjoner og gaver, og hvor mange frivillige vi har. Vi kan ikke hamstre uadopterbare katter her i flere år fordi vi har begrensninger på hvor mange katter vi kan ha her fra Mattilsynet og hvor mange katter vi kan stappe inn i samme hus uten at det skal gå til helvete, for å si det på godt norsk.

Det er allikevel viktig å understreke at det er veldig få katter som faktisk blir avlivet hos oss! De fleste lever i sus og dus her eller der til alderen henter dem igjen. Heldigvis! 

Hva kan du gjøre? Meld deg som frivillig, gi oss grasrotandelen når du tipper, doner penger til oss når du kan (du kan for eksempel fjernadoptere, der du gir oss så mye du kan i måneden og får et bevis på en katt som du kan følge med på tilbake) og vær snille og forståelsesfulle for at vi er mennesker med et brennende ønske om å gjøre det beste for dyrene som havner hos oss.

 

Kattungesesongen

Like sikkert som veiavgiften kommer også kattungesesongen i år. Den tiden av året der både dyrenes hjelpesenter og fosterhjemmene er så fulle av kattene så å si henger ned fra taklampene. Hvem er disse kattungene? Det er de som blir født ute av en usterilisert mor som har møtt på en ukastrert far. Er vi heldige har hverken mor eller far sykdommer, men det viser seg ganske ofte at de har smittet sine små med et eller annet. I noen tilfeller ting vi kan behandle, i andre tilfeller ting de vil dø av. Hvert år ser vi kattunger dø av kattepest, for eksempel. (Vaksiner kattene deres!)

18073404_10154380966961969_2027542257_n

(Fra fjorårets runde med kattunger, denne likte å sove oppå kopimaskinen på kontoret).

De kattungene som ikke er uhelbredelig syke blir enten sendt i fosterhjem eller forblir på senteret vårt til noen adopterer dem. I mange tilfeller er dette nydelige små kattunger som kan bli til fantastiske katter når de vokser opp. Problemet er når vi får inn kattunger som har rukket å bli noen måneder gamle. En skulle kanskje tro at det mest problematiske var å få inn nesten nyfødte kattunger som må flaskes opp eller settes i fosterhjem med en mor, men de kan vi i det minste hjelpe. Det er mye verre med de kattungene som folk har sett på springe rundt ute og latt dem være fordi det er gøy å ha dem der helt til de begynner å bli store og «masete». Disse kattungene har da blitt oppdratt ute, som regel uten menneskelig kontakt av en småvill eller helt vill mor. DE vil aldri få samme tilliten til et menneske som en kattunge oppdratt inne vil få. Vi kan gjøre vårt beste med dem i flere måneder og sende dem i de beste fosterhjemmene, men i flere tilfeller blir de aldri tamme og aldri trygge på menneske rundt dem.

Derfor kommer vi her med noen gyldne regler for hva dere skal gjøre hvis dere oppdager hjemløse kattunger ute.

  1. La dem være i fred, ikke skrem dem. Dette er spesielt viktig med nyfødte kattunger, for hvis mor blir skremt kan hun enten flytte dem eller forlate dem. Flytter hun dem er det stor sjanse for at vi ikke finner dem igjen og forlater hun dem kan ungene fort fryse eller sulte i hjel.
  2. Meld de inn så tidlig som mulig. Er dere i tvil så ring oss og spør hva vi syns.
  3. Få dem inn til dyrebeskyttelsen så tidlig så mulig så vi kan starte prosessen med å sosialisere dem og gjøre dem vant til mennesker. Ikke la dem gå ute mens de er små, dette er den tiden det er viktigst å sosialisere dem.

18072414_10154380967686969_1330548649_n

Disse to fikk vi begge inn i løpet av fjoråret. Den bakerste måtte barberes ettersom hele pelsen bare var en stor vond floke og så bo i flere fosterhjem for å sosialiseres. I dag har han et godt hjem og trives fordi fosterhjemmene gjorde en fantastisk innsats for han.

Han forreste levde i sentrum av en by og mistet begge søsknene sine ute, påkjørsler, før han ble rapportert til oss. Vi prøvde i flere omganger og med flere forskjellige teknikker å gjøre han tam og trygg, men han var miserabel. Til slutt lot vi han slippe. Dette er kjempe trist for alle oss som har jobbet med han, men vi tar dette valget når vi anser at katten ikke har det bra. Hadde dere sett hvor skrekkslagen han var tror jeg ikke noen hadde kritisert oss for det valget.

Alt i alt går vi en hyggelig, morsom og trist periode i møte. Vi kommer til å se mange skjønne kattunger, ha mange fine kose- og leke-stunder og så se en del tragedier. Syke kattunger som dør som aldri fikk en sjanse. Vi ber på våre knær igjen og igjen om at dere vaksinerer, kastrerer og ID-chipper kattene deres, så kan vi slippe så mange tragedier neste år.

Kastrering og ID-chipping

(Før vi begynner må jeg understreke at kastrering her også betyr sterilisering).

Vi får ofte spørsmål (og noen ganger kjeft) fra folk som lurer på om kastrering strengt talt er nødvendig. Er ikke dette å ødelegge for kattens naturlige drifter og formeringsbehov, spør de seg. Joda, det er det. Akkurat som det å medisinsk sterilisere mennesker forstyrrer vårt naturlige formeringsbehov. Men allikevel velger mange mennesker å gjøre dette, i hvert fall i perioder. Hadde det vært slik at menneske menn fløy rundt i full fyr stappfulle av sykdommer, angrep, voldtok og satte unger på alle kvinnfolka tror jeg veldig mange hadde valgt å sterilisere seg permanent. Den avgjørelsen kan ikke katter ta, selv om det stort sett er det som skjer med dem i naturen. Dette høres drøyt ut, tenker du sikkert nå. Ja vel, da vil jeg stille deg spørsmålet: har du noen gang sett katter parre seg ute i det fri? Hvis ikke; se et par videoer og kom tilbake til denne teksten en gang til og se om du ikke har ombestemt deg.

Uansett, dette blir mer synsing. Det vi helt håndfast kan si er at kastrerte katter lever lenger. De er friskere. De slåss mindre og får færre skader i løpet av livet. De har mye mindre sjanse for å dra på seg sykdom og de blir ofte mer hjemmekjære. Dette høres ikke galt ut foreløbig, gjør det det? Tar ikke vi mennesker valg hele tiden som skal sørge for at vi lever lengre, får mindre skader og slipper unna sykdom?

Det er den ene siden av saken. Den andre er den massive mengden kattunger en katt kan skape i sitt lokalmiljø. Har katten et hjem er forhåpentligvis eieren fornuftig nok til å finne gode hjem til kattungene der den nye eieren lover å kastrere, sterilisere og chippe, men er det ikke en fornuftig eier kan mye rart skje med disse kattungene. Historier av kattunger som blir drept eller gitt bort som mat til reptiler er enda ikke et fjernt minne fra en svunnen tid. De færreste privatpersoner velger å omplassere kattunger via oss da de selv i så fall må betale dyrelegeregningen fordi vi ikke har budsjett til å ta regningene til andre enn hjemløse dyr. Vi har blitt truet med at de da skal skyte kattungene eller drukne dem eller et eller annet over telefonen, men det kan vi dessverre ikke gjøre noe med. Vårt vanlige svar da er «det får du ta på din samvittighet.» Rett og slett fordi vi MÅ bruke de pengene vi har på de som ikke har hjem.

«Kastrerer ikke de fleste kattene sine nå da? Det kan da umulig være et problem lenger?» undrer du kanskje. En skulle kanskje tro det, men du kan regne med at årets bølge med kattunger kommer i år også, like sikkert som skatteoppgjøret (på nesten samme tid også!) Vi vil ha Karistua vår full av kattunger og fosterhjem i full galopp gjennom sommeren og utover høsten.

17760488_10154969828551368_780159180_n.jpg

Hvis ikke bedre helse, lengre liv og mindre stress er grunn nok for å kastrere katten bør du kanskje spørre deg selv om det er kattens beste du tenker på eller din egen lommebok eller eget ønske om kattunger i huset.

«Hva så med ID-chipping? Hvis katta er kastrert og holder seg mer hjemme er vel ikke det noe stress?» Vi kan alle her på senteret si at ID-chipping har sørget for mange flere gjenforeninger enn noe annet noen gang har gjort. Både vi og dyrelegen har chip-lesere, hvilket betyr at vi umiddelbart kan sjekke om katten som har blitt tatt med inn av en finner har en eier et eller annet sted. Nummeret på chippen kan vi plotte rett inn i dyreidentitet.no og der står adresse, navn og telefonnummer på eieren. Det er en genial løsning! Om det så er at katten har vært på vandring, har blitt skremt vekk eller kidnappet (ikke at det skjer ofte) blir ID-chippen med dem. Skulle uhellet være ute og pus bli påkjørt kan man også da få klar melding om hva som har skjedd med pelsballen, i stedet for å gå rundt å lure. En slik chip gjør også jobben mye enklere for oss hvis vi kommer til et sted med mange hjemløse katter og et menneske som sier «å, men en av dem er mine. Den svarte.» Også er det ti svarte katter der. Ja, det har skjedd.

Så folkens, vær så snill, kastrer og ID-chip. Både for kattens del, vår del og din egen.